Activiteiten

In de agenda vinden activiteiten van zowel Internationale Vrouwendag een plaats als Dochters van Dordrecht én het Jaar van de Vrouw in Dordrecht. Dit omdat deze projecten onder de paraplu van Vrouwen kunnen Alles plaatsvinden.

MEI

Zaterdag 4 mei Dodenherdenking

19.00 Dodenherdenkin in de kerk hoek Singel/Dubbeldamseweg

Aandacht voor het herdenken van vrouwen in de oorlog. traditie is dat er namen worden voorgelezen vanuit de politiek, dit keer leest Kitty Kruger, fractievoorzitter GroenLinks (Voorzitter Vrouwen kunnen Alles) de namen van vrouwen voor.

3, 4 en 5 mei Toen het oorlog werd.

Door heel Nederland zijn er op Herdenkings- en Bevrijdingsdag theatervoorstellingen te zien die gebaseerd zijn op verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. ToBe Jeugdtheaterschool vertegenwoordigt Dordrecht dit jaar voor de zevende keer tijdens Theater Na de Dam.
Op basis van Dordtse verhalen maken dit jaar tien getalenteerde jongeren (14-18 jaar) een theatervoorstelling met zang en dans. https://www.tobe.nl/agenda/toen-het-oorlog-werd/

Zaterdag 11 mei Speciale Vrouwenracefietsdag

Op 11 mei organiseert de Dordtse Toerclub ‘De Mol’ een speciale racefietsdag voor vrouwen. Tijdens deze dag kan iedereen kennismaken met de fietssport. Ook wie al langer fietst kan iets opsteken van de dag. De vereniging organiseert namelijk korte tochten op verschillende niveaus, dus voor zowel beginnende als voor gevorderde rijders. Bezoekers kunnen de hele dag door meedoen aan allerlei gratis workshops deze gaan over  de opbouw van een fietstraining, sportvoeding, bandje wisselen en over fietsonderhoud.
Waar?
De vrouwenracefietsdag van ‘De Mol’ vindt plaats op en bij de wielerbaan van De Mol  Vogelaarsweg 6 in Dordrecht en duurt van 10.00 tot 18.00 uur.

vanaf juli

Presentaties in Augustijnenhof en rondwandelingen in binnenstad naar aanleiding van een boekje over een aantal Dordtse Dochters. Boekje is samengesteld door Alfred Tusschenbroek van het Gilde – met steun van Angenetha Balm-Kok.

AUGUSTUS

20 augustus

Herdenking Gebroeders de Witt, met speciale aandacht voor Maria van Berckel, vrouw van Cornelis de Witt.

SEPTEMBER

Nog in de planning.
RK Kerkbijeenkomst over sterke vrouwen in de Bijbel en religie

Tentoonstelling ‘Ik vier mijn stem’ over 100 jaar Kiesrecht Vrouwen – samen met ProDemos: met Dordtse invulling. Jarenlang was Nederland het oneens over wie mocht stemmen. In 1919 veranderde dat. Sindsdien mogen alle Nederlandse mannen en vrouwen hun stem uitbrengen. De tentoonstelling Ik vier mijn stem laat de bijzondere weg daarnaartoe zien én maakt duidelijk hoe het kiesrecht nog steeds in beweging is. In Nederland hebben we één ding gemeen: we hebben allemaal het recht om onze stem te laten horen. En ieders stem telt even zwaar. De tentoonstelling is het hele parlementaire jaar gratis te bezichtigen in de Tweede Kamer, op werkdagen te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. Ingang Lange Poten 4, 2511 CL Den Haag. De tentoonstelling zal in september – is de planning – te zien zijn in Dordrecht, met aanvulling van de Dordtse situatie, met Dordts materiaal en Dordtse vrouwen die zich hebben ingezet voor het vrouwenkiesrecht.

SEPTEMBER/OKTOBER:

Activiteit rondom Conchita van de Wetering, Dordtse schaakster: al jaren de sterkste damesschaakster in de Drechtstreek. Zij is op het werk en op de schaakclub een toonbeeld van sociale betrokkenheid. In 2019 is de viering van een halve eeuw Conchita | Organisatie Schaakclub Dordrecht

OKTOBER:
Maand van de Geschiedenis: Thema ZIJ/HIJ

Presentatie boek van Saska Lensink: Dochters van Dordrecht

Vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 oktober

Bijeenkomst van de Balansvrouwen op De Kleine Rug, het NIVON-natuurvriendenhuis, aan de Loswal in Stadspolders

Zaterdag 12 oktober

Dordtse Cultuurnacht, met speciale aandacht voor vrouwen.

NOVEMBER

25 november

Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen.