Internationale Dag Tegen Geweld Tegen Vrouwen op 25 november
Elk jaar op 25 november wordt wereldwijd de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen gehouden, een dag die in het teken staat van bewustwording en actie tegen geweld gericht op vrouwen en meisjes. Deze dag markeert ook de start van een internationale campagne: Orange the World. Deze campagne is een initiatief van de Verenigde Naties (VN) en roept regeringen, organisaties en individuen op om gedurende zestien dagen – van 25 november tot 10 december (Internationale Mensenrechtendag) – actie te ondernemen tegen gendergerelateerd geweld.
Het Ontstaan van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen
De keuze voor 25 november als internationale dag tegen geweld tegen vrouwen heeft een symbolische en historische oorsprong. De dag is in 1981 ingesteld door vrouwenrechtenactivisten uit Latijns-Amerika en de Caraïben ter nagedachtenis aan de zussen Mirabal. Deze drie zussen, die afkomstig waren uit de Dominicaanse Republiek, stonden bekend om hun moedige strijd tegen het dictatoriale regime van Rafael Trujillo. Op 25 november 1960 werden zij op brute wijze vermoord vanwege hun verzet. Sindsdien zijn zij uitgegroeid tot een symbool van verzet tegen onderdrukking en geweld, en hun tragische lot markeert de ernst en omvang van het probleem van gendergerelateerd geweld wereldwijd.
In 1999 erkende de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties officieel 25 november als de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen, en riep zij landen op om bewustwording te bevorderen en actie te ondernemen tegen gendergerelateerd geweld.
De Orange the World Campagne
De kleur oranje staat centraal in de campagne, gekozen door VN Vrouwen (UN Women), de organisatie binnen de VN die zich inzet voor gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen. Oranje staat symbool voor een zonnige en geweldloze toekomst voor vrouwen en meisjes wereldwijd. Door deze kleur prominent te gebruiken, willen deelnemers de aandacht vestigen op de problematiek en hun steun uitspreken.
Tijdens de campagneperiode kleuren wereldwijd herkenbare gebouwen, monumenten en publieke ruimtes oranje als teken van solidariteit. In Nederland bijvoorbeeld worden vaak iconische gebouwen, zoals het Vredespaleis in Den Haag en de Erasmusbrug in Rotterdam, oranje verlicht. Door deze visuele actie en de kracht van symboliek hopen de organisatoren van Orange the World meer mensen bewust te maken van het wijdverspreide probleem van geweld tegen vrouwen.
Waarom Orange the World?
Wereldwijd ervaart naar schatting een op de drie vrouwen geweld in haar leven. Dit kan in de vorm zijn van fysiek, seksueel of psychologisch geweld, en komt voor in huiselijke situaties, op de werkvloer, in publieke ruimtes, en online. Het is een wereldwijd probleem dat diepe sporen nalaat in het leven van vrouwen, maar ook in gemeenschappen en de samenleving als geheel.
Orange the World heeft als doel om beleidsmakers, overheden, bedrijven en burgers te mobiliseren en actie te ondernemen. Dit gebeurt door middel van campagnes, educatie en voorlichting over wat gendergerelateerd geweld is, hoe het herkend kan worden en wat ertegen kan worden gedaan.
Wat Kan Jij Doen?
Iedereen kan bijdragen aan de strijd tegen gendergerelateerd geweld. Dit kan door:
- Bewustwording te vergroten en het onderwerp bespreekbaar te maken.
- Ondersteuning te bieden aan vrouwen en meisjes die met geweld worden geconfronteerd.
- Het dragen van de kleur oranje op 25 november en in de periode daarna om steun te tonen.
- Bijdragen aan lokale en internationale campagnes of te doneren aan organisaties die zich inzetten voor de bescherming van vrouwenrechten.
Met gezamenlijke inspanningen kan de wereld stap voor stap veiliger en rechtvaardiger worden voor vrouwen en meisjes. Orange the World herinnert ons eraan dat ieder individu, elke gemeenschap en elke natie een rol heeft in het beëindigen van geweld tegen vrouwen.