Afgelopen Activiteiten 2019Op vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag, dit jaar in het teken van Heldinnen.

Opvallende, onzichtbare, dode en levende, grootse en kleine. We kennen ze allemaal want in elke stad of in elk dorp waren en zijn heldinnen te vinden.
Heldinnen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de rechten van de vrouw, voor gelijkheid, voor hun medemens.

Je kunt heldinnen herdenken, eren, feliciteren, aanmoedigen of een stem geven.

Meer informatie op www.internationalevrouwendag.nl

In Dordrecht maken we er geen dag van maar eren we dit jaar onze Heldinnen met een weekend. Op diverse locaties worden er het hele weekend activiteiten georganiseerd.

Vrijdag 8 maart 2019

10.00 Stadskantoor: Officiële Aftrap vrouwendag in Dordrecht.

10.30 Stadskantoor: wandeling langs huizen van bekende Dordtse vrouwen. Duur ongeveer 1.5 uur.

12.00 DOOR, lunch, van te voren aanmelden bij DOOR. Kosten lunch € 4,50

13.30 DOOR, #jebentnietalleen, vanuit Erica Events, DOOR, DaVinci en Studio Blijmakers, koffie drinken. Erica geeft uitleg en tevens de start van het landelijke #jebentnietalleen project. 1 week per maand zijn er allerlei activiteiten te doen.

15.00 Dutch in Dordt, Vest 177, 15.00-20.00 Amnesty International Dordrecht.
Op Wereld Vrouwendag maken we tijdens de Wiki-a-thon op één dag voor zoveel mogelijk vrouwelijke activisten een Nederlandse of Engelse pagina aan op Wikipedia. Door mee te doen, lever je een zinvolle bijdrage aan het werk van vrouwelijke mensenrechtenverdedigers en krijg je een kijkje in de Amnesty-keuken. Kom met je laptop naar de locatie en wij zorgen voor een korte presentatie over hoe je een goed Wikipedia-artikel schrijft. Rond etenstijd is er soep en een broodje voor je.
Kom in actie en meld je aan!

15.00 Stadskantoor, Vrouwen kunnen Alles, aanbieden van straatnamen en namen van vrouwelijke commissieleden aan wethouder Rinette Reynvaan (Straatnamencommissie).

17.30    By Brandenhorst, Voorstraat 199
Kledingpresentie ‘Colors of water’ van één van de leden van Dordts Temperament; Marjan de Mol van TLEVV!
Dordts Temperament presenteert zich nu in Dordrecht met een expositie van 2 t/m 17 maart bij By Banderhorst. Het thema van de expositie is Water en is te zien tijdens openingstijden van de winkel, woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

19.30    The Movies, film: Girlhood. Vanuit de filmzaal direct lopen naar afterparty. Zelf reserveren bij de Movies. Kosten €10,50 incl. drankje bij de afterparty

21.00    Bibelot, Marianne Noble en dochter Menke.
In de jaren 80 en 90 tourde Noble met haar band door binnen- en buitenland. De zangeres is nog altijd actief en behaalde in 2018 de finale van de eerste editie van The Voice Of Holland Senior. Support wordt verzorgd door de zangeressen van W.H.O.P. Goes Pop. Kosten
€ 15,00

21.15 Merz, MURIEL is een geëngageerde songwriter en zangeres, ze is half Frans en woont in Rotterdam. Afgelopen november kwam haar debuutalbum uit: Le Cri de Officiëlela Nuitover nachtleven, verborgen gevoelens en liefde. Ze schreef, componeerde en produceerde het album zelf en heeft daarmee meteen een heel eigen wereld neergezet. Dan rauw en expressief, dan subtiel en ingetogen zingt ze over De Handen Van De CellistDe Vlucht en U Zei Tegen Mij.

Zaterdag 9 maart 2019

14.30 Stadsbibliotheek Dordrecht Groenmarkt.
Saskia Lensink gaat in op de boeiende geschiedenis van de eerste biblitoheek (1899) en blibliothecaresse Petronella Albertina Louise Snouck Hurgronje. Zij was directrice Openbare Leeszaal en Bibliotheek Dordrecht. “De eerste bibliothecaresse”. Zij heeft later een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor haar tomeloze inzet en het op de kaart zetten van de Dordtse bibliotheek.

16.00-20.00 Buitenwacht,
In de verhalen de wereld rond, het is belangrijk verhalen te delen en met elkaar te verbinden, als bakens van hoop, krachtig, tranen voorbij… Muziek, dans, yoga, workshops, hapjes, verbinding, empowerment.

Zondag 10 maart

11.30 brunch Bovenzaal van The Movies, Nieuwstraat 62, georganiseerd door de Dordtse Soroptimisten.

Tijdens deze maaltijd zullen er ook weer verhalen worden verteld (door 2-3 vrouwen) om ook aan andere mensen te laten zien en te delen dat we in staat zijn de ervaringen in het leven een plek te geven en hierdoor krachtiger worden. Aansluitend lopen we samen naar het Energiehuis waar vanaf 14.30 uur nog een heel speciale show opgevoerd gaat worden (DOOR VROUWEN VOOR VROUWEN) met als rode draad het verhaal van Maria, moeder van Jezus maar vooral ook sterke vrouw. 

14.30 Energiehuis, Tranen van Maria event.

Eigen voorstelling naar het Stabat Mater met Pergolesi. Over het verdriet en de kracht van vrouwen. Een speciaal Stabat Mater ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2019, aangevuld met Sefaradische en Arabische liederen en Middeleeuwse lofzangen. Koorleider: Maria van Nieukerken. Sopraan: Johannette Zomer. M.m.v. vrouwen van De Buitenwacht, Soroptimisten en Dochters van Dordrecht. Voorstelling met muziek, dans en beeld. Kosten € 20,00.

Zaterdag 16 en zondag 17 maart.

Open Atelier route

Een route langs ateliers van professionele kunstenaars.

Meer informatie volgt.

Zondag 24 maart

Dordrechts Museum, activiteiten in het kader van de boekenweek. Thema: de moeder de vrouw en jong godinnen.

Rondleiding 13.30 en lezing 14.30

Meer informatie website Dordrechts Museum.