Afgelopen ActiviteitenActiviteiten op 8 maart 2020

Nieuwe wandeling langs Dochters van Dordrecht

Loop ook mee langs huizen en plaatsen waar Dochters van Dordrecht hebben gewoond of hun sporen hebben achtergelaten. Verzamelen vanuit DOOR, waar we de wandelingapp lanceren. De wandeling eindigt bij de Trinitatiskapel waar het Dochters van Dordrecht Festival plaatsvindt. Half 10 verzamelen en lancering App, 10 uur gaat de wandeling van start.

Dochters van Dordrecht Festival

Als start van het Dochters van Dordrecht festival, de boekpresentatie van Saskia Lensink, “Dochters van Dordrecht”.

Afsluiting Internationale Vrouwendag in The Movies

Antonia Brico wordt in 1902 als Wilhemina Wolthius in Rotterdam geboren, maar verhuist in 1908 naar Californië. In 1930 debuteert ze als eerste vrouwelijke dirigente voor het Berlijns Filharmonisch Orkest;
in 1938 is ze de eerste vrouw die voor het New York Filharmonisch Orkest staat. Haar bewogen leven staat ook verder, met succes, in het teken van het veroveren van een plaats en die te behouden, in de door mannen gedomineerde dirigentenwereld.


Zondag 8 maart 2020 om 19.30 inloop, aanvang film 20.00
Reserveren bij The Movies, Dordrecht.
www.themoviesdordrecht.nl
Na afloop van de film, een gezellige afsluiting van
Internationale Vrouwendag 2020.

Februari 2020 – maart 2020

Muziekhistorisch bureau Musica Docet biedt een scala aan cursussen en lezingen op het gebied van de geschiedenis van de klassieke muziek.

In de voorjaarslezingen 2020 aandacht voor vrouwelijke componisten en voor passiemuziek. Deze lezingen staan gepland voor Dordrecht en De Bilt.

Gedurende de 20e eeuw krijgt de emancipatie van vrouwen steeds meer vorm, zowel politiek als sociaal. Op muzikaal-artistiek gebied gaat dit proces aanvankelijk nog langzaam met maar mondjesmaat aandacht voor composities door vrouwen. Na de Tweede Wereldoorlog komt een en ander in een stroomversnelling en laten steeds meer vrouwelijke componisten van zich horen. In een drietal lezingen aandacht voor werken die zijn gecomponeerd tussen 1900 en nu in diverse landen. 

Lezing 3  (3 maart 2020 13:30-15:30)
‘TIJDGENOTEN’
Een bloemlezing

In vergelijking met vorige eeuwen zijn er vandaag de dag talloze vrouwen van overal die de wereld verrijken met muzikale composities. Sterker nog, er lijkt een explosie van creativiteit plaats te vinden. Steeds meer werken van vrouwelijke componisten worden uitgegeven en op vele podia uitgevoerd.
In deze lezing zal een gevarieerde bloemlezing te horen zijn uit het werk van onze tijdgenoten waardoor we een indruk kunnen krijgen van de huidige stand van zaken.

Alle lezingen vinden plaats in de Europazaal Baptistengemeente, 
Vrieseweg 64 , Dordrecht

Voor inschrijvingen: https://www.musicadocet.nl/inschrijfformulier-lezingen verdere informatie https://www.musicadocet.nl/

8 maart 2020 Internationale vrouwendag

Dochters van Dordrecht Festival met o.a. boekpresentatie van Saskia Lensink waarbij het eerste exemplaar aan burgemeester Kolff wordt overhandigd. Daarna de premierevertoning van de documentaire “Van oerdochter naar dochters van nu”. Bekendmaking kunstwerk project Dochters van Dordrecht ism Dordrechts Museum. Ook worden enkele aanwezige Dochters van Dordrecht voorgesteld.NOVEMBER

25 november

Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen.

OKTOBER

WOENSDAG 9 OKTOBER
Lezing van columnist Henk Mesman over 100 Jaar Vrouwenkiesrecht in Bibliotheek Zwijndrecht (Walburg) van 10.30-12.00 uur

ZONDAG 13 OKTOBER – 14.30 uur
Mignon’s Tour door Gemma Mentzel’s leven.  
Influencer en kunstenaar Mignon Nusteling leidt je rond door het Dordrechts Museum en vertelt over Gemma Mentzel (1917-1986). Kunst en feminisme komen samen in deze rondleiding.

OKTOBER
Tentoonstelling 100 Jaar Vrouwenkiesrecht 
met speciale aandacht voor Dordtse situatie nog steeds in beweging is. In Nederland hebben we één ding gemeen: we hebben allemaal het recht om onze stem te laten horen. En ieders stem telt even zwaar. De tentoonstelling is het hele parlementaire jaar gratis te bezichtigen in de Tweede Kamer, op werkdagen te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. Ingang Lange Poten 4, 2511 CL Den Haag. De tentoonstelling zal in september – is de planning – te zien zijn in Dordrecht, met aanvulling van de Dordtse situatie, met Dordts materiaal en Dordtse vrouwen die zich hebben ingezet voor het vrouwenkiesrecht

.

OKTOBER:
Maand van de Geschiedenis: Thema ZIJ/HIJ

Vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 oktober

Bijeenkomst van de Balansvrouwen op De Kleine Rug, het NIVON-natuurvriendenhuis, aan de Loswal in Stadspolders

Zaterdag 12 oktober

Dordtse Cultuurnacht, met speciale aandacht voor vrouwen.

SEPTEMBER

DINSDAG 17 SEPTEMBER


Lezing: Dordtse Dochters,
door schrijfster van het boek Dochters van Dordrecht, Saskia Lensink, ontvangst om 19.30 uur in de Trinitatiskapel (georganiseerd door Vereniging Oud Dordrecht)

Een collage van vier interessante vrouwen uit de geschiedenis van de stad Dordrecht
Journaliste Saskia Lensink geeft een presentatie met veel beeldmateriaal over vier van de vrouwen die aan bod komen in haar boek Dochters van Dordrecht, dat zal verschijnen op 8 maart 2020 (Internationale Vrouwendag en afsluiting van het Dordtse vrouwenjaar):

* Maria van Berckel, echtgenote van Cornelis de Witt
* Wilhelmine Gips, een van de beste oratorium-zangeressen uit de 19e eeuw
* Marie Schmitz, een bijna vergeten Dordtse schrijfster
* Nel Snouck Hurgronje de eerste ‘heusche’ bibliothecaresse van Nederland.

ZATERDAG 28 SEPTEMBER
Op en Top Vrouw, een muzikale voorstelling om 20.00 uur in Bonfire aan de Wijnstraat 77.
Het wordt een programma i.s.m. de hulporganisaties Dorcas (Samen in actie voor de allerarmsten)

AUGUSTUS

20 augustus

Herdenking Gebroeders de Witt, met speciale aandacht voor Maria van Berckel, vrouw van Cornelis de Witt.

Op vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag,
dit jaar in het teken van Heldinnen.

Opvallende, onzichtbare, dode en levende, grootse en
kleine. We kennen ze allemaal want in elke stad of in elk dorp waren en zijn
heldinnen te vinden.
Heldinnen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de rechten van
de vrouw, voor gelijkheid, voor hun medemens.

Je kunt heldinnen herdenken, eren, feliciteren,
aanmoedigen of een stem geven.

Meer informatie op www.internationalevrouwendag.nl

In Dordrecht maken we er geen dag van maar eren we dit
jaar onze Heldinnen met een weekend. Op diverse locaties worden er het hele
weekend activiteiten georganiseerd.

Vrijdag 8 maart 2019

10.00 Stadskantoor: Officiële Aftrap vrouwendag in Dordrecht.

10.30 Stadskantoor: wandeling langs huizen van bekende Dordtse vrouwen. Duur ongeveer 1.5 uur.

12.00 DOOR, lunch, van te voren aanmelden bij DOOR. Kosten lunch € 4,50

13.30 DOOR, #jebentnietalleen, vanuit Erica Events, DOOR, DaVinci en Studio Blijmakers, koffie drinken. Erica geeft uitleg en tevens de start van het landelijke #jebentnietalleen project. 1 week per maand zijn er allerlei activiteiten te doen.

15.00 Dutch in Dordt, Vest 177, 15.00-20.00 Amnesty International Dordrecht.
Op Wereld Vrouwendag maken we tijdens de Wiki-a-thon op één dag voor zoveel mogelijk vrouwelijke activisten een Nederlandse of Engelse pagina aan op Wikipedia. Door mee te doen, lever je een zinvolle bijdrage aan het werk van vrouwelijke mensenrechtenverdedigers en krijg je een kijkje in de Amnesty-keuken. Kom met je laptop naar de locatie en wij zorgen voor een korte presentatie over hoe je een goed Wikipedia-artikel schrijft. Rond etenstijd is er soep en een broodje voor je.
Kom in actie en meld je aan!

15.00 Stadskantoor, Vrouwen kunnen Alles, aanbieden van straatnamen en namen van vrouwelijke commissieleden aan wethouder Rinette Reynvaan (Straatnamencommissie).

17.30    By Brandenhorst, Voorstraat 199
Kledingpresentie ‘Colors of water’ van één van de leden van Dordts Temperament; Marjan de Mol van TLEVV!
Dordts Temperament presenteert zich nu in Dordrecht met een expositie van 2 t/m 17 maart bij By Banderhorst. Het thema van de expositie is Water en is te zien tijdens openingstijden van de winkel, woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

19.30    The Movies, film: Girlhood. Vanuit de filmzaal direct lopen naar afterparty. Zelf reserveren bij de Movies. Kosten €10,50 incl. drankje bij de afterparty

21.00    Bibelot, Marianne Noble en dochter Menke.
In de jaren 80 en 90 tourde Noble met haar band door binnen- en buitenland. De zangeres is nog altijd actief en behaalde in 2018 de finale van de eerste editie van The Voice Of Holland Senior. Support wordt verzorgd door de zangeressen van W.H.O.P. Goes Pop. Kosten
€ 15,00

21.15 Merz, MURIEL is een geëngageerde songwriter en zangeres, ze is half Frans en woont in Rotterdam. Afgelopen november kwam haar debuutalbum uit: Le Cri de Officiëlela Nuitover nachtleven, verborgen gevoelens en liefde. Ze schreef, componeerde en produceerde het album zelf en heeft daarmee meteen een heel eigen wereld neergezet. Dan rauw en expressief, dan subtiel en ingetogen zingt ze over De Handen Van De CellistDe Vlucht en U Zei Tegen Mij.

Zaterdag 9 maart 2019

14.30 Stadsbibliotheek Dordrecht Groenmarkt.
Saskia Lensink gaat in op de boeiende geschiedenis van de eerste biblitoheek (1899) en blibliothecaresse Petronella Albertina Louise Snouck Hurgronje. Zij was directrice Openbare Leeszaal en Bibliotheek Dordrecht. “De eerste bibliothecaresse”. Zij heeft later een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor haar tomeloze inzet en het op de kaart zetten van de Dordtse bibliotheek.

16.00-20.00 Buitenwacht,
In de verhalen de wereld rond, het is belangrijk verhalen te delen en met elkaar te verbinden, als bakens van hoop, krachtig, tranen voorbij… Muziek, dans, yoga, workshops, hapjes, verbinding, empowerment.

Zondag 10 maart

11.30 brunch Bovenzaal van The Movies, Nieuwstraat 62, georganiseerd door de Dordtse Soroptimisten.

Tijdens deze
maaltijd zullen er ook weer verhalen worden verteld (door 2-3 vrouwen) om ook
aan andere mensen te laten zien en te delen dat we in staat zijn de ervaringen
in het leven een plek te geven en hierdoor krachtiger worden. Aansluitend lopen
we samen naar het Energiehuis waar vanaf 14.30 uur nog een heel speciale show
opgevoerd gaat worden (DOOR VROUWEN VOOR VROUWEN) met als rode draad het
verhaal van Maria, moeder van Jezus maar vooral ook sterke vrouw.

14.30 Energiehuis, Tranen van Maria event.

Eigen
voorstelling naar het Stabat Mater met Pergolesi. Over het verdriet en de
kracht van vrouwen. Een speciaal Stabat
Mater ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2019, aangevuld met Sefaradische en Arabische liederen en
Middeleeuwse lofzangen. Koorleider: Maria van Nieukerken. Sopraan: Johannette
Zomer. M.m.v. vrouwen van De Buitenwacht, Soroptimisten en Dochters van
Dordrecht. Voorstelling met muziek, dans en beeld. Kosten € 20,00.

Zaterdag 16 en zondag 17 maart.

Open Atelier route

Een route langs ateliers van professionele kunstenaars.

Meer informatie volgt.

Zondag 24 maart

Dordrechts Museum, activiteiten in het kader van de
boekenweek. Thema: de moeder de vrouw en jong godinnen.

Rondleiding 13.30 en lezing 14.30

Meer informatie website Dordrechts Museum.