Vrouwenvragenvuur

Een vrouwenvragenvuur, met daarin vragen aan een organisatie, vrouw of vrouwvriendelijk bedrijf. Heb jij vragen die je wilt stellen aan iemand of meer wil weten over een organisatie die zich inzet voor vrouwen, stuur een mailtje aan vrouwenkunnenalles@gmail.com.

De eerste VVV is voor Nicole van Gelder van het SAFE project.

De website hoort bij een onderzoek (SAFE project) dat gedaan wordt door het RadboudUMC en ik ben als promovenda (onderzoeker) werkzaam op het SAFE project. Ik ben ook 1 van de community managers die de website en de aanmeldingen in de gaten houden en die mailtjes beantwoorden.

  • De website is gelinkt aan een onderzoek van het Radboud UMC, kun je vertellen wat dit onderzoek inhoudt? 

Het onderzoek bestaat uit een aantal fases. We hebben bijvoorbeeld eerst gekeken naar andere eHealth interventies en interviews gehouden met ervaringsdeskundigen en professionals op het gebied van partnergeweld en huiselijk geweld, met al die input hebben we www.safewomen.nl ontwikkeld. Op dit moment loopt er een onderzoek naar de vrouwen die de website gebruiken: hoe gaat het met ze, wat vinden ze van de website en wat kan er nog beter? Hierna gaan we nog verder in op hoe vrouwen de website hebben gebruikt en de verbeteringen die zij voorstellen, en tot slot gaan we nog kijken naar zaken als bezoekersaantallen e.d. Het doel is om een meer laagdrempelige optie aan te bieden aan vrouwen die te maken hebben met (ex-)partnergeweld, om zo de stap naar hulp makkelijker te maken. Met het onderzoek kunnen we dus bekijken of dit de vrouwen inderdaad helpt en hoe het nog beter kan.

  • Safe is een online platform, is het alleen voor vrouwen of kunnen ook mannen hier terecht? 

SAFE is er vooralsnog alleen voor vrouwen. Dit hebben we o.a. gedaan omdat zo’n soort interventie nog heel nieuw is en mannen en vrouwen hierin andere behoeften kunnen hebben. Daarnaast willen we dat vrouwen zich veilig voelen en zij voelen zich wellicht minder veilig om de website te gebruiken als ze weten dat mannen (mogelijk hun (ex-)partner) zich ook aan kunnen melden. We sluiten echter niet uit dat we in de toekomst niet ook iets soortgelijks voor mannen opzetten, want ook zij kunnen slachtoffer zijn van partnergeweld. Voor nu verwijzen we hen door, bijvoorbeeld naar www.mannenmishandeling.nl en hulpinstanties.

  • Wat willen jullie bereiken met deze site? 

Veel vrouwen (zo’n 1 op 3) maken ooit in hun leven (een vorm van) partnergeweld mee, dat kan bijvoorbeeld ook gaan om psychisch geweld. Maar vaak vinden zij het ook ontzettend moeilijk om hulp te zoeken, bijvoorbeeld door angst, schaamte of een schuldgevoel. Soms weten ze ook niet (zeker) of ze te maken hebben met partnergeweld of weten ze niet waar ze terecht kunnen voor hulp. SAFE is bedoeld om een meer laagdrempelige optie te bieden, o.a. omdat het online en anoniem is, zodat vrouwen op hun eigen tempo kunnen bekijken in welke situatie zij zitten en welke hulpopties er zijn.

Er is eigenlijk geen soortgelijke website, omdat wij met SAFE een interventie aanbieden. Dat is meer dan een website op zich, we ondersteunen vrouwen met informatie en opties voor hulp en steun. Ik kan nu helaas nog niet compleet uit de doeken doen hoe de website eruitziet vanwege het huidige onderzoek, maar het is meer uitgebreid dan reguliere websites over partnergeweld. We hebben bijvoorbeeld een uitgebreide hulpdatabase waarin vrouwen kunnen zoeken naar verschillende soorten hulp in hun regio, bijvoorbeeld contact met andere vrouwen, opvang, juridische hulp, psychische hulp, net waar zij op dat moment behoefte aan hebben. Alles verloopt online en vrouwen maken zelf de keuze wat ze bekijken en wanneer zij welke hulp in willen schakelen.

Korte uitleg over Safe

  • Wat kunnen bezoekers verwachten als ze zich aanmelden op de site? 

Ongeveer wat hierboven al is gezegd. We geven o.a. informatie over partnergeweld en (on)gezonde relaties, over soorten hulp en veiligheid, en we bieden opties voor hulp en steun.

  • Waarom is gekozen voor aanmelding? Schrikt dat niet af? 

Dit heeft te maken met de veiligheid en privacy van de vrouwen tijdens de onderzoeksfase. Tegelijkertijd geven de vrouwen ons op die manier heel waardevolle informatie over de doelgroep en hun behoeftes. Het kan zijn dat dit voor sommige vrouwen een drempel opwerpt, toch merken we dat er veel vrouwen zijn die zich aanmelden. Het is de bedoeling dat we na het onderzoek (een gedeelte van) de aanmelding loslaten, zodat SAFE nog toegankelijker wordt.

  • Zijn er buiten het Radboud UMC nog andere betrokkenen? 

Het SAFE project is een initiatief van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. We werken met een team om de website goed te laten draaien en het onderzoek uit te voeren. Dat team bestaat alleen uit vrouwen, waarvan de meesten een medische of sociale hulpverleningsachtergrond hebben. We krijgen subsidie van ZonMw. Zoals eerder genoemd, hebben we dus ook ervaringsdeskundigen en professionals van verschillende organisaties betrokken in de ontwikkeling van de website. Dit is ook terug te vinden op www.safewomen.nl.

  • Meestal zit er een einddatum aan onderzoeken, wat gaat er gebeuren als het onderzoek is afgerond? 

Dat klopt, ook hier zit er een einddatum aan het onderzoek, eind 2021. Vanaf de start is het wel onze wens dat de website online blijft, ook na het onderzoek. We willen niet iets hebben ontwikkeld wat vervolgens weer verdwijnt terwijl de doelgroep juist meer hulp nodig heeft. Ons idee is dus dat SAFE beschikbaar blijft voor vrouwen. Misschien gaan we nog verder onderzoek doen, dat weten we nog niet zeker, maar we gaan ons in ieder geval inzetten om SAFE online te houden.

  • Is er iets wat je verder nog kwijt wilt over het onderzoek en de website? 

Belangrijk om te weten, is dat www.safewomen.nl er is voor alle vrouwen (vanaf 18 jaar) in Nederland die te maken hebben met (ex-)partnergeweld. Het kan gaan om psychisch, fysiek, seksueel, economisch of online geweld, ook stalking. Het kan gaan om geweld door een huidige partner of ex-partner. Daarnaast is SAFE er voor vrouwen in allerlei soorten relaties. Dus niet alleen voor heterovrouwen, maar ook voor vrouwen in non-heterorelaties, zoals lesbische of biseksuele vrouwen.

Ben je zelf werkzaam bij een organisatie, een professional en wil je meer weten over SAFE of zien hoe de website er ongeveer uit ziet? Meld je dan niet aan via de site, maar neem contact op met SAFE via safe.elg@radboudumc.nl.