24 mei Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening

Heel iets anders dan de Internationale Vrouwendag in maart, het gaat nu om vrouwen die zich inzetten voor de vrede.

Tijdens de Koude oorlog in de jaren tachtig organiseerden Vrouwen zich in grote aantallen om te protesteren tegen nucleaire wapens en de wapenwedloop. Daarop is toen de Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening is in het leven geroepen  door het Women Peacemakers Program. Het doel van de dag is om wereldwijd aandacht te vragen voor de rol van de vrouw als vredesactivist.

De eerste vrouw die de Nobelprijs voor vrede in ontvangst mocht nemen was Bertha von Suttner op 10 december 1905.

Ze zette afdelingen op van Het internatonal Peace and Arbitration Association in andere landen waaronder in Italië, Oostenrijk en Duitsland. In 1891 richt Bertha von Suttner de Oostenrijkse Vredesbeweging op, waarvan ze voorzitster blijft tot aan haar dood.

Ze pleitte verder ook voor de oprichting van een internationaal Hof van Arbitrage.
In 1899 wordt in Den Haag de Eerste Vredesconferentie op regeringsniveau gehouden. Bertha mag zelf niet deelnemen aan de conferentie omdat ze een vrouw is, en houdt dan maar ‘salon’ voor internationale pacifisten, journalisten en politici in het Kurhaus. Op deze vredesconferentie werd dan besloten om een Hof van Arbitrage op te richten. Ongetwijfeld een hoogtepunt in haar leven als pacifiste en activiste.

Meer informatie over Bertha von Suttner kun je vinden via onderstaande link..

https://rosavzw.be/site/het-geheugen/portretten-van-inspirerende-vrouwen/politiek/775-bertha-von-suttner-vredesactiviste-en-nobelprijswinna

https://www.peacewomen.org/

Geef een reactie