Internationale vrouwendag 2021 thema bekend.

Vrouwen in leiderschap: een gelijkwaardige toekomst realiseren in een COVID-19-wereld

Het thema viert de inspanningen van vrouwen en meisjes over de hele wereld om een meer gelijkwaardige toekomst te creëren en herstel van de COVID-19-pandemie.

taken from www.unwomen.org

Vrouwen staan aan de frontlinie van de COVID-19-crisis, als gezondheidswerkers, zorgverleners, innovators, maatschappelijke organisatoren en als enkele van de meest voorbeeldige en effectieve nationale leiders in de strijd tegen de pandemie.

Vrouwelijke leiders en vrouwenorganisaties hebben hun vaardigheden, kennis en netwerken getoond om effectief leiding te geven aan COVID-19-respons en herstelinspanningen. Tegenwoordig wordt er meer dan ooit geaccepteerd dat vrouwen verschillende ervaringen, perspectieven en vaardigheden op tafel leggen en onvervangbare bijdragen leveren aan beslissingen, beleid en wetten die voor iedereen beter werken.

De meerderheid van de landen die er beter in zijn geslaagd het tij van de COVID-19-pandemie in te dammen en te reageren op de gezondheid en bredere sociaaleconomische gevolgen, worden geleid door vrouwen. Regeringsleiders in Denemarken, Ethiopië, Finland, Duitsland, IJsland, Nieuw-Zeeland en Slowakije worden bijvoorbeeld algemeen erkend voor de snelheid, daadkracht en doeltreffendheid van hun nationale reactie op COVID-19, evenals voor de medelevende communicatie van feiten, op basis van volksgezondheidsinformatie.

Toch zijn vrouwen in slechts 20 landen wereldwijd staatshoofden en regeringsleiders.

Naast aanhoudende reeds bestaande sociale en systemische belemmeringen voor de participatie en leiderschap van vrouwen, zijn er nieuwe belemmeringen ontstaan met de COVID-19-pandemie. Over de hele wereld worden vrouwen geconfronteerd met toenemend huiselijk geweld, onbetaalde zorgtaken, werkloosheid en armoede. Ondanks dat vrouwen de meerderheid van de eerstelijnswerkers uitmaken, is er een onevenredige en ontoereikende vertegenwoordiging van vrouwen in de nationale en mondiale COVID-19-beleidsruimten.

Aanvullende informatie met betrekking tot de naleving van de IWD 2021 door de Verenigde Naties zal dichter bij de datum beschikbaar worden gesteld op de website van UN Women, meer informatie op de website van de United Nations, www.unwomen.org. Deze tekst is een vertaling, oorspronkelijke tekst is van de zojuist genoemde website.

De hashtags voor sociale media zijn # IWD2021 en #InternationalWomensDay.

Geef een reactie