ORANGE THE WORLD DORDRECHT 2023

De Soroptimist International club Dordrecht en de gemeente Dordrecht nodigen u uit voor het
startmoment van de Orange the World campagne 2023 – Stop geweld tegen vrouwen.
Dit jaar is het thema: VEILIG, ALTIJD, OVERAL.


Op zaterdag 25 november om 16.30 uur start de campagne met een bijeenkomst in het Stadhuis,
Stadhuisplein te Dordrecht.
Wethouder Rik van der Linden en mevrouw Ingrid Tuinenburg van het College van Bestuur van ROC
Da Vinci te Dordrecht zullen daarbij spreken. Voor deze gelegenheid wordt bovendien een gedicht
gemaakt en voorgedragen door onze Stadsdichter Swendeline Ersilia.
Om 17.00 uur wordt buiten de schakelaar omgezet waarna o.a. het Stadhuis, de Grote Kerk en de
Prins Clausbrug in oranje licht gehuld wordt. En we hopen op nog veel meer plekken.
U bent welkom! De inloop is vanaf 16.15.


Hierna, om 17.30 uur, is er een wandeltocht georganiseerd door Vrouwen Kunnen Alles langs diverse plekken in onze stad, waar vrouwen niet graag langs lopen of fietsen, omdat ze zich daar niet veilig voelen. Te denken valt aan onverlichte paden, routes met teveel begroeiing of plekken waar al eerder een incident heeft plaatsgevonden. Deze tocht start bij de Orange the World-bank aan de Johan de Wittstraat/hoek Singel en duurt ongeveer een half uur. U bent uitgenodigd om mee te lopen.


Orange The World is een Internationale campagne van 25 november tot en met 10 december 2023
waarmee aandacht wordt gevraagd voor de bestrijding van alle vormen van geweld tegen vrouwen.
Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd en actueel probleem: een schaduwpandemie, zoals het
door de Verenigde Naties wordt genoemd. Het merendeel van de vrouwen krijgt al vanaf jonge
leeftijd te maken met ongewenste opmerkingen en straatintimidatie. 30 procent van de vrouwen wordt in haar leven eens of vaker aangerand of verkracht. Seksisme kan dodelijk zijn; ieder jaar worden wereldwijd
meer dan 80.000 vrouwen vermoord, vaak door een (ex-)partner of familielid. Bijna elke week wordt er in ons land een vrouw om het leven gebracht ‘omdat ze vrouw is’. Helaas is aandacht voor dit thema meer dan ooit nodig. Ook in ons schijnbaar veilige land is sprake van huiselijk geweld, geweld tegen
vrouwen op straat, op opleidingen en het werk. Door samenwerking tussen de Soroptimistenclub Dordrecht en gemeente Dordrecht en steeds meer organisaties is de campagne succesvol geland in onze stad Dordrecht. Dit is de vijfde editie en dit jaar is de samenwerking met het onderwijs erbij gekomen.

Geef een reactie